Sa ndikon Vitamina D, për shërimin e COVID-19?

Ndërsa Covid-19 përfshiu botën, kështu u dhanë këshilla se si ta trajtojmë atë, si përshembull informimi se vitamina D ndihmon në trajtimin e COVID-19, shkruan BBC, transmeton Kosova Post.

Pse vitamina D?

Ka shumë trajtime që janë sugjeruar për Covid-19.

 

Hidroksiklorokina, Ivermektina dhe vitamina D – të gjitha janë duke u studiuar. Të sugjerosh që një trajtim mund të jetë efektiv dhe të gjesh se nuk është mbi hulumtime të mëtejshme është e gjitha pjesë e procesit normal shkencor.

Por kërkimi në internet, i hershëm ose me cilësi të ulët mund të ndahet jashtë kontekstit. Dhe konfuzioni që krijon mund të shfrytëzohet nga njerëzit që promovojnë teori konspirative.

Ekziston një logjikë prapa pse vitamina D mund të jetë e dobishme në trajtimin ose parandalimin e Covid-19.

Ajo luan një rol në imunitetin dhe tashmë është rekomanduar që të gjithë në Mbretërinë e Bashkuar të marrin shtesën në dimër, me ata që rrezikojnë më shumë nga mungesa e vitaminës D të këshillohet ta marrin gjatë gjithë vitit. Deri më tani, asnjë hulumtim nuk ka treguar një efekt mjaft bindës për të mbështetur doza më të larta për të parandaluar ose trajtuar sëmundjen – edhe pse kjo nuk do të thotë që kjo nuk do të ndryshojë në të ardhmen.

A duhet të filloj të marr vitaminën D?

Kështu që është e kuptueshme që u mor si këshillë nga shumë në internet. Megjithatë disa kanë shkuar shumë më tej, duke sugjeruar në forume Reddit se qeveritë “mezi po përmendin” efektivitetin e vitaminës D, në vend të kësaj duke u përqëndruar në “vaksinat dhe ndjekjen e shtetit policor”; ose pretendimi i vitaminës është duke u injoruar sepse Organizata Botërore e Shëndetësisë është në “pagën e Big Pharma”.

Por qeveritë kanë marrë trajtime të tjera të lira, efektive si Dexamethasone, një herë e provuar. Dhe vetë vitaminat janë një industri shumë milionëshe.

Çfarë thonë studimet?

Shumë studime kanë treguar një lidhje midis rezultateve të vitaminës D dhe Covid-19, por provat janë kryesisht vëzhguese – që do të thotë se shikon se çfarë ndodh me njerëzit me nivele më të larta dhe të ulëta të vitaminës D pa kontrolluar për faktorë të tjerë.

Kjo nuk është një provë standarde ari – që do të kishte nevojë për një provë kontrolli të rastësishme, ku njerëzve u caktohet një trajtim ose një version fals, kështu që shkencëtarët mund të kuptojnë se rezultati është shkaktuar nga trajtimi.

Studimet vëzhguese tregojnë se grupe të caktuara kanë më shumë gjasa të kenë mungesa të vitaminës D dhe të kapin Covid – njerëz të moshuar, njerëz me mbipesha, njerëz me lëkurë më të errët (përfshirë njerëzit e zezë dhe të Azisë Jugore).

Mund të jetë që një mungesë është arsyeja që këto grupe janë në rrezik më të lartë, ose mund të ketë faktorë të tjerë shëndetësorë dhe mjedisorë që nxisin edhe rënien e niveleve të vitaminës D dhe ndjeshmërinë më të madhe ndaj virusit.

NHS rekomandon njerëzit me lëkurë të errët, “për shembull njerëzit me një prejardhje afrikane, afrikano-karaibe ose aziatike jugore”, duhet të marrin në konsideratë marrjen e një suplementi të vitaminës D “gjatë gjithë vitit”.

Nivelet e vitaminës gjithashtu mund të bien si pasojë, më shumë sesa një shkak, i sëmundjes.

Ne do të jemi në gjendje të izolojmë vetëm vitaminën D si një shkak duke kryer prova të kontrolluara rastësisht të kryera siç duhet si ajo që drejtohet në këtë moment në Universitetin Queen Mary të Londrës.

Studime Spanjolle

Një punim i veçantë nga Universiteti i Barcelonës ka tërhequr vëmendjen, duke pretenduar të jetë vetëm ky lloj studimi.

Ai sugjeroi që vitamina D kishte sukses marramendës, me një reduktim 80% të pranimeve të kujdesit intensiv dhe një ulje 60% të vdekjeve nga kovidet.

Ajo u shpërnda gjerësisht në internet. Por që prej asaj kohe është hequr nga serveri i shtypjes së Lancet mbi “shqetësimet në lidhje me përshkrimin e hulumtimit”, dhe tani po hetohet.

Heqja nuk është ndarë në mënyrën se si ishte letra origjinale.

Vitamina D u jepej reparteve të tëra, të cilat shpesh kujdesen për pacientët bazuar në atë se sa janë të sëmurë, jo rastësisht të caktuar për individë. Dhe pacientët me Covid në studim që vdiqën kishin nivele rrënjësisht të ndryshme të vitaminës për të filluar, duke sugjeruar që ata ishin më të sëmurë në radhë të parë.

Deputeti Konservator David Davis, i cili bëri thirrje në Parlament për plotësimin e vitaminës D në spitale, i tha BBC se pavarësisht tërheqjes, ai besonte se studimi ende tregoi se vitamina D ishte e rëndësishme dhe argumentoi se qeveria duhet të financonte më shumë kërkime për të .

Aurora Baluja, një anesteziolog dhe mjek i kujdesit kritik në Spanjë, i cili shqyrtoi studimin e Barcelonës për Lancet para se të tërhiqej, tha se lloji i efektit “ekstrem” të gjetur në gazetë “nuk gjendet kurrë” në një gjykim të kontrolluar rastësisht, duke e bërë atë ka shumë të ngjarë të jetë rezultat i paragjykimit.

Ajo tha, megjithëse mungesa e vitaminës D ishte një “faktor i mirë-vendosur rreziku” midis njerëzve që vdesin në kujdes intensiv, “vetëm plotësimi i vitaminës D ka dështuar gjithmonë të zvogëlojë rrezikun e atyre pacientëve”.

Dr Baluja shpjegon se mungesa shpesh shkaktohet nga diçka shumë më e thellë, si kequshqyerja ose dështimi i veshkave, sesa vdekjet e pacientëve që shkaktohen nga mungesa.

Cili është dëmi?

Kur gjetjet përputhen me pikëpamjet botërore të njerëzve – për shembull se “gjërat natyrore nuk mund t’ju dëmtojnë”, shpjegoi Prof Sander Van der Linden, një psikolog social në Universitetin e Kembrixhit – kjo i bën ata më shumë të ngjarë të ndahen.

Ndërsa botët në internet të shëndetit natyror dhe mjekësisë alternative dhe të njerëzve që janë ideologjikisht anti-vaksinues janë të dallueshme, ato mund të mbivendosen.

Llogaritë anti-vax janë “të lidhura dendur me tema të tjera – feja, mjekësia bimore dhe alternative, komuniteti natyror”, thotë Prof Van der Linden.

Kjo do të thotë se ata mund të ndajnë tema që do të kryqëzohen me njerëzit në interesin e atyre komuniteteve dhe të përhapin një mesazh që, për shembull, “nuk keni nevojë për një vaksinë, ju thjesht mund të merrni vitaminë D”, pa u dhënë flamur haptazi dikujt që mesazhi është anti-vax kur shfaqet në burimin e tyre, shpjegon ai.

Vitamina D është relativisht e sigurt (megjithëse pak ndërhyrje mjekësore janë plotësisht pa rreziqe, veçanërisht në doza të larta) kështu që mund të mos duket se është më e dëmshme e keqinformimit.

Rreziku, shpjegon Prof Van der Linden, është kur njerëzit sugjerojnë që suplementi është një kurë mrekulli dhe duhet të zëvendësohet me vaksinat, maskat dhe distancimet shoqërore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *