SHBA, pronari i restorantit italian sanksionohet gabimisht nga ish-presidenti Trump

Një nga sanksionet e fundit të presidentit Donald Trump, para se të largohej nga zyra, ishte gabimisht ndaj një pronari restoranti në Verona, Itali, transmeton Kosova Post.

Gabimi ndodhi si pjesë e goditjes së administratës Trump ndaj naftës bruto të Venezuelës në listën e zezë.

Në një rast të identitetit të gabuar, pronari i restorantit Alessandro Bazzoni u gjend në listën e zezë të Thesarit të SHBA-së.

 

Ekspertët ligjorë thonë se ky lloj gabimi ndodh rregullisht.

Sanksionet ndaj një numri të kompanive që ajo tha se ishin të lidhura me Bazzoni, duke kapur pronarin italian të restorantit në rrjetën e tij.

Muaj më vonë, gabimi u vërejt dhe pronari i restorantit tani është hequr.

Thesari i SHBA-së e pranoi gabimin e tij dhe e largoi atë nga “lista e shtetasve të caktuar posaçërisht”.

Duke folur nga restoranti i tij në Verona, Bazzoni i tha agjencisë së lajmeve Reuters se ishte një gabim dhe se ai ishte mirënjohës që nuk ishte më i përfshirë.

Sanksionet janë ndëshkime që një vend (ose një grup vendesh) vendos për një vend tjetër ose kompani të veçanta.

Për shembull, SHBA-së ndalon kompanitë amerikane në industri të caktuara të eksportojnë mallrat e tyre në Irak.

Pasojat e vendosjes në një listë sanksionesh amerikane mund të jenë shkatërruese për individët dhe kompanitë. Kjo sepse Amerika është ekonomia më e madhe në botë dhe një superfuqi.

Ekspertët thonë se ka shumë raste që ndodhin prapa skenave, ku bankave u thuhet të ngrijnë pagesa të individëve dhe kompanive që janë shënjestruar gabimisht në hetimet e qeverisë amerikane.

Në janar, Donald Trump gjithashtu vendosi sanksione të reja ndaj kompanive teknologjike kineze gjatë ditëve të tij të fundit të zyrës, duke përfshirë prodhuesin e telefonit Xiaomi.

Ai pretendoi se firmat kineze ishin të lidhura me ushtrinë e saj ose të dhëna të ndara me qeverinë.

Muajin e kaluar, Xiaomi u dha një urdhër paraprak kundër disa prej këtyre sanksioneve të SHBA-së sepse një gjykatë gjeti se nuk kishte prova të mjaftueshme për të mbështetur pretendimet se ishte e lidhur me ushtrinë e Kinës./albanianpost/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *